Wat is mediation

Mediation bij echtscheiding

Wanneer partners besluiten om te gaan scheiden komt er veel op hun af. Iedereen is anders en heeft zijn of haar eigen wensen, behoeften en visie over de zaken die geregeld moeten worden. Wanneer de belangen van mensen in het geding komen, kunnen er conflicten bij een echtscheiding ontstaan. Wanneer u er niet in slaagt om samen tot een oplossing te komen is het niet altijd meteen nodig om juridische stappen te ondernemen. Mediation kan in de meeste gevallen tot een constructieve en duurzame oplossing leiden. Via Scheidingsbemiddelaar-zoeken.nl komt u direct in contact met een erkende mediator in uw regio.

Mediation in het kort

Mediation wordt door steeds meer mensen ontdekt als een zeer goed alternatief voor langdurige en kostbare juridische procedures voor het beslechten van conflicten tijdens een echtscheiding. Bovendien bieden juridische procedures uiteindelijk vaak niet de gewenste oplossing. Bij mediation zijn er geen winnaars en verliezers. Het doel is dat iedereen er voordeel van heeft. Bij mediation lossen de betreffende partijen zelf hun conflict/meningsverschil op door naar een oplossing te zoeken die door alle partijen aanvaardbaar is. Dit proces gebeurt onder de begeleiding van een onafhankelijke derde, de mediator.

Erkende mediators in Nederland

In Nederland bestaat ondertussen een uitgebreid netwerk van professionele en ervaren mediators. De mediators die we hier aan u kunnen voorstellen zijn allemaal professionals met vele jaren ervaring in het vakgebied van mediation. Het zijn stuk voor stuk deskundige conflictbemiddelaars die de betrokken partijen begeleiden in het vinden van nieuwe openingen bij vastgelopen conflicten. Een mediator is een expert in het begeleiden van de communicatie. Hij of zij neemt echter geen standpunt in en mengt zich niet in de inhoudelijke zaken. De betrokken partijen blijven dus de baas over het conflict hetgeen zich afspeelt bij de echtscheiding.

Voorwaarden voor succesvolle mediation

Om mediation succesvol te laten zijn, moet er worden voldaan aan een aantal belangrijke basisvoorwaarden. De deelnemers dienen uit eigen wil aan de mediation deel te nemen. Er moet bij de deelnemende partijen de bereidheid bestaan om actief mee te werken aan het vinden van een acceptabele oplossing voor de echtscheiding. Er moet dus bij iedereen voldoende commitment zijn. Verder dient iedereen de vertrouwelijkheid van de mediation te respecteren. Alles wat tijdens de mediation wordt besproken en alle stukken die worden overlegd moeten vertrouwelijk blijven.

Vastleggen van de afspraken

Wanneer de betrokken partijen aan het eind van het mediationtraject tot een gezamenlijke oplossing zijn gekomen, worden de afspraken vastgelegd. De afspraken kunnen worden vastgelegd in een vaststellingsovereenkomst. De betrokken partijen tekenen deze overeenkomst en beloven om zich aan deze afspraken te houden. De mediator toetst of de gemaakte afspraken juridisch haalbaar zijn.

Meer informatie over mediation?

Zou u graag meer willen weten over mediation, dan kunt u hier contact met ons opnemen voor meer informatie. U kunt tevens geheel vrijblijvend een kennismakingsgesprek aanvragen met een mediator bij u in de regio.

Contact scheidingsbemiddelaar
* Vraag gratis een kennismakingsgesprek aan

In goed overleg uit elkaar
Uw scheidingsbemiddelaar is een onafhankelijke partij bij uw echtscheiding die zorgt dat u samen tot een oplossing komt. Wij zijn in heel Nederland actief en werkend uitsluitend met gekwalificeerde professionals. Vraag geheel gratis een kennismakingsgesprek aan.

Diensten die wij o.a. verlenen
  • Volledige scheidingsprocedure
  • Omgangsregelingen
  • Kinderalimentatie
  • Partneralimentatie
  • Ouderschapsplan maken
  • Inzetten van mediation
  • Verdelen van bezittingen en schulden